Els futbolins

El futbolí un joc inspirat en un altre

El futbolí és un joc que va ser inventat basant-se en un esport clàssic anomenat futbol. Consisteix en una taula amb jugadors enganxats a una barra allargada que sobresurt de la taula i dóna lloc a un mànec, on els jugadors ho han de fer girar per moure els jugadors del futbolí i aconseguir així marcar gol en una de les dues porteries que hi ha a cada extrem de la taula. Els futbolistes formen dos equips diferenciats per un -color, mirant cap a la seva respectiva porteria contrària. Les persones que vulguin participar en aquest emocionant i divertit joc s'han de col·locar a les cantonades per on surten les barres, acabades per un mànec, que afavoreixen l'adherència. Un cop els participants (mínim 2) ja han decidit l'equip amb el que jugaran i estan col · locats als seus llocs, es pot començar a jugar el partit.


Breu història del futbolí:

Encara que hi ha patents de jocs similars al futbolí en l'última dècada del segle XIX, el futbolí que coneixem avui va ser inventat per Harold Searles Thornton el 1921 i patentat l'any 1923 (Patent del Regne Unit n º 205,991 amb data d'entrada en octubre 14 del 1921 i acceptada l'1 de novembre de 1923).

Tot va començar durant un partit de Tottenham Hotspur FC l'any 1922. Un espectador molt aficionat d'aquest equip futbolístic, Harold S. Thornton, va voler poder jugar a futbol dins de casa, sense haver de patir pel mal temps. Harold es va inspirar mirant una caixa de llumins, veient els llumins recolzats en la caixa i li va venir la idea de constuir la base del joc.
El seu oncle que vivia als Estats Units, Louis P. Thornton va visitar a  en Harold i es va endur la idea de tornada així que va patentar el joc a la United States Patent Office amb el No 1.615.491.

Alguns historiadors atribueixen l'invent a l'industrial i inventor francès Lucien Rosengart (1881-1976) o l'inventor gallec Alexandre de Fiesterra (1919-2007) el 1937, però la veritat és que hi ha nombroses patents i dissenys anteriors al seu naixement.

Com a mínim és cert que el futbolí espanyol és diferent de l'europeu. Mentre que els futbolins europeus (i de la resta del món) tenen els futbolistes amb les dues cames juntes, la variant espanyola té les cames separades (però, curiosament, a Madrid és molt més freqüent el model internacional). El futbolí de cames separades sí que ho va inventar Alejandro de Fisterra. Aquest havia resultat ferit en un bombardeig a Madrid, durant la Guerra Civil Espanyola. Quan va veure molts nens ferits com ell a l'hospital, que no podien jugar a futbol, ​​va tenir la idea, inspirant-se en el tennis de taula; va demanar a Francisco Javier Altuna, un fuster basc amic seu i també refugiat, la fabricació del primer futbolí seguint les seves instruccions. Fisterra patentar la seva creació el 1937 a Barcelona, ​​i per això el seu model és conegut com "futbolí català". Però quan Fisterra va haver-se d'exiliar a França, després de la victòria franquista, va perdre els papers de la patent en una tempesta, mentre creuava el Pirineu a peu, de manera que no hi ha forma de saber com era aquest disseny original. Fisterra havia intentat trobar qui li fabriqués la nova joguina, però la indústria de la joguina, radicada principalment al sud del País Valencià, es trobava totalment dedicada a la indústria de guerra. Amb l'adveniment del franquisme, es va haver d'exiliar a Amèrica Llatina degut a les seves idees d'esquerres, i allà va introduir alguns canvis en el futbolí, com les barres d'acer, i va divulgar el joc per tot el continent. Mentrestant, els fabricants valencians van desenvolupar la idea pel seu compte, i el joc es va expandir ràpidament pels bars i altres establiments públics de tota la península ibèrica sense el concurs de Fisterra, que ho va poder comprovar personalment els anys seixanta, quan va tornar de l'exili .

Tipus de futbolins

Al mercat es venen diferents tipus de futbolins amb diferents característiques.

La distribució dels jugadors segons la Federació Internacional de Futbolí, per les sigles angleses ITSF, és de 1-2-5-3. Els jugadors en les taules de futbolí oficials són amb les cames juntes. En ser l'oficial, la majoria de fabricants del món fan els futbolins amb aquestes distribucions i aquestes mateixes característiques.

No obstant això hi ha zones com a Catalunya, València o Galícia els futbolins són amb jugadors metàl · lics, amb cames separades i amb la distribució dels jugadors de 1-3-3-4. A més el camp de joc és còncau.
tipus de futbolins segons les aliniacions i els jugadors

A la nostra botiga venem els dos models:

futbolin modelo catalán futbolin modelo internacional

Al nostre web hem dividit els futbolins en dos seccions:

Els futbolins d'ús privat


futbolin domestico internacionalSón futbolins pensats per jugar en una casa particular. Hi ha models amb mides reduïdes perquè puguin jugar també els nens. Hi ha models de futbolins plegables perquè es puguin guardar a casa sense que ocupin molt d'espai. Hi ha disponibles futbolins amb les característiques del futbolí internacional així com també del model català.
Els futbolins d'ús comercial


futbolines de barSón els clàssics futbolins pensats per estar en bars, restaurants, hotels, càmpings, ajuntaments i també per a particulars que vulguin jugar com quan estan en un bar.
Aquests models són especialment forts i tenen moneder, encara que el moneder si es vol es pot desactivar.
Hi ha models amb les mesures internacionals i també  el model català.


Les normes de joc del futbolí

La Federació Internacional de Futbolí té penjades al seu web una traducció en castellà de les regles del joc per jugar a futbolí en els seus campionats. Les taules de futbolí utilitzades en els campionats internacionals són amb jugadors de 1 sola cama i amb distribució 1-2-5-3. En aquest enllaç poden baixar-se el reglament per jugar a futbolí en llengua castellana.

Reglament del futbolí