La fusta

La fusta és un dels materials que més s’utilitzen en els nostres productes. Gronxadors i parcs infantils són els productes en què més es pot apreciar la fusta, i és habitual que sorgeixin preguntes sobre el tractament que rep la fusta, d’on prové o la seva estètica. Has de tenir en compte que cada pal de fusta és únic. La fusta és un material noble amb unes característiques molt pròpies com els nusos o les esquerdes. Aquests atributs són propis de la fusta i hem de saber que existeixen, existiran i formen part de la seva estètica.

Com instal•lem el nostre gronxador o parc de fusta a casa?


Tots els gronxadors de fusta de Topludi porten les seves instruccions on s’explica amb detall com muntar i instal•lar el gronxador. A més a més pots consultar l’article sobre els gronxadors de fusta que tenim al nostre blog. I per últim al nostre canal de YouTube tenim un vídeo on s’explica amb detall: 


Quin tipus de fusta utilitzem i quin és millor?


Totes les nostres fustes provenen d’avets i pins petits per la seva solidesa i resistència. Aquesta fusta és més resistent que la dels arbres grans i, a més a més, prové de boscos renovables.

També has de saber que la mateixa fusta tallada en forma rodona o en forma quadrada canvia la seva aparença, però no la seva resistència ni la seva seguretat. La fusta quadrada no es dilata tan, fet pel qual tendeix a tenir menys esquerdes que la rodona. Això és com a conseqüència que la fusta està tallada des del perímetre cap dins. A més a més s’ha deixat assecar d’una manera natural abans de tallar-la.

És normal que el meu gronxador tingui esquerdes?


La fusta es contrau i es dilata en funció de la climatologia: a l’estiu la fusta perd humitat i es contrau i per tan les esquerdes s'obren més. A l’hivern, en canvi, i a conseqüència de les baixes temperatures i la alta humitat, la fusta es dilata i les esquerdes es poden tancar més.

Has de tenir en compte que per normativa aquestes esquerdes poden arribar a ser el 3% del perímetre de la fusta i poden arribar a ser tan profundes com quasi la meitat del diàmetre de la fusta. Sí, és normal. Sí, és segur. Sí, els gronxadors estan homologats per a ús domèstic tenint en compte aquestes esquerdes segons la normativa vigent. I no, no suposen cap risc ni en qualitat ni el seguretat del gronxador o parc.

Per aquesta mateixa raó és absolutament normal que el gronxador tingui joc i es balancegi lateralment si es sacseja. Com que les fustes no són d’un diàmetre inamovible, generen un cert balanceig. És normal, ha de ser-hi, no representa cap problema de seguretat ni de qualitat i aquests productes estan pensats i homologats tenint en compte les esquerdes i aquest balanceig.

Quin manteniment he de fer a la fusta?


La fusta que rebràs és fusta tractada per impregnació en autoclau. Encara que a simple vista pugui semblar fusta en cru i sense tractar, la realitat és una altra. Per no alterar la estètica de la fusta es realitza un tractament per impregnació amb el que logrem que tot el gruix de la fusta (interior i exterior del pal) quedin igual de tractats. Aquest tractament per impregnació evita la putrefacció de la fusta, el seu deteriorament per humitat i hipotètiques plagues d’insectes. Com que és un tractament per impregnació s’aconsegueix el mateix resultat a tota la fusta, i és la manera més segura de tractar la fusta.

Pot ser que a causa d’aquest tractament la fusta que rebis a casa encara estigui humida. Això és normal i passa perquè fa poc que aquesta fusta ha rebut el tractament. Pots muntar el teu gronxador o parc sense problema, la fusta s’eixugarà en pocs dies. Mentre no s’eixugui el teu parc serà igual de segur que si la fusta estigués del tot seca.

Però fins i tot així és recomanable que, de tan en tan, inspeccionis la fusta per a detectar algun desperfecte que pugui sorgir. Un cop l’any inspecciona els elements de fixació i reajusta els cargols si és necessari o veus que s’han afluixat una mica. Si durant l’hivern no utilitzareu el gronxador o el parc podeu treure i guardar els seients, les cordes o elements mòbils del gronxador o del parc que puguin patir estant a la intempèrie durant l’hivern (no així l’estructura de fusta).

La fusta encara que estigui tractada per a l'exterior és bo que es faci un manteniment cada 3 o 4 anys amb lasur. D'aquesta manera la fusta tindrà el bonic color del primer dia i allargaràs la vida del producte. T'expliquem amb més detall com fer el manteniment de la fusta i com aplicar el lasur al teu gronxador en un artícle que hem escrit al blog de TOPLUDI que a més té un vídeo on a més d'explicar-ho ensenyem com aplicar el lasur a la fusta. 

Què és el tractament autoclau per impregnació?


El tractament en autoclau garantitza la resistència de la fusta a la intempèrie prolongada, la humitat, la putrefacció, el sol, la temperatura i contra possibles plagues d’insectes (garantia de 10 anys). És un tractament no tòxic i lliure d’arsènic. La nostra fusta està tractada en autoclau per impregnació, fet que assegura que tot el gruix de la fusta rep el mateix tractament. Si quan rebis el gronxador veus que la fusta està florida amb fong verd o blanc, has de saber que també és normal. L’emmagatzematge de les fustes un cop tractades, que queden humides, juntament amb la temperatura, afavoreix que es pugui florir. Aquesta floridura desapareixerà amb un drap, i precisament pel tractament en autoclau que humiteja la fusta, un cop seca evitarà que aquesta floridura torni a aparèixer mai més. 


- Totes les comandes són inspeccionades una a una abans d’enviar-les -

Els tres dubtes més freqüents sobre la fusta són:

Els tres dubtes més freqüents sobre la fusta són: